Insuficiență cardiacă congestivă la câini

Estimated read time 12 min read

Ce este Insuficiența Cardiacă Congestivă la Câini?

Insuficiența cardiacă congestivă (ICC) este o afecțiune în care se acumulează lichid (se congestionează) datorită capacității reduse a inimii de a pompa sânge eficient în tot corpul.

O inimă deteriorată poate avea dificultăți în a pompa sânge, ceea ce poate cauza acumularea sângelui în plămâni, ducând la acumularea de lichid în piept, abdomen, sau ambele, în funcție de tipul de ICC.

Inima unui câine este compusă dintr-o parte dreaptă și una stângă, la fel ca la oameni. Partea dreaptă este responsabilă să primească sânge sărac în oxigen de la corp și să îl transporte la plămâni, unde primește oxigen. Partea stângă este responsabilă pentru pomparea sângelui îmbogățit cu oxigen înapoi în corp pentru a hrăni țesuturile.

ICC poate fi descrisă ca fiind pe partea dreaptă sau pe partea stângă:

  • ICC pe partea stângă: Tipul mai comun la câini se produce când sângele se acumulează în plămâni, provocând umflarea acestora (edem pulmonar). Câinii cu ICC pe partea stângă vor avea de obicei tuse și dificultăți de respirație.
  • ICC pe partea dreaptă: Când partea dreaptă a inimii funcționează defectuos, sistemul circulator principal se congestionează cu sânge în tot corpul, iar lichidul se acumulează în abdomen (ascită) sau în membre (edem periferic).

Etapele insuficienței cardiace congestive la câini

Riscul și progresia ICC la câini sunt clasificate în stadii asemănătoare cu modul în care aceasta este categorizată pentru oameni cu ICC Stadiile variază de la un risc inițial de dezvoltare a ICC fără a prezenta simptome (Stadiul A) până la simptome severe (Stadiul D).

  • Etapa A: Câini cu un risc mai mare de a dezvolta ICC dar care în prezent nu prezintă simptome sau schimbări structurale ale inimii. Câinii cu risc genetic includ rase mici precum Pudelul Miniatural, Cocker Spaniel, rasele de Terrier și unele rase mari precum Marele Danez sau Dobermanul.
  • Etapa B: Câini cu suflu cardiac (un sunet de „vâjâit/suierat”) pe care un veterinar îl poate auzi, dar care nu prezintă simptome. Suflul indică un flux sanguin turbulent în interiorul inimii.
  • Etapa B2: Câini care prezintă o schimbare structurală la o radiografie sau ecocardiogramă (un ecograf specializat pentru diagnosticarea inimii), dar fără simptome.
  • Etapa C: În acest stadiu, sunt prezente simptomele bolii de inimă. Câinii din acest stadiu vor avea semne clinice curente sau istorice de insuficiență cardiacă congestivă, dar totuși răspund pozitiv la medicamente și tratamente.
  • Etapa D: Acest stadiu este referit ca fiind „stadiul terminal” al bolii. În acest stadiu, un câine va prezenta de obicei simptome severe ale bolii care, din păcate, nu mai răspund la medicamente sau alte tratamente.

Simptomele insuficienței cardiace congestive la câini

Simptomele insuficienței cardiace congestive (ICC) la câini pot include unul sau mai multe dintre următoarele semne clinice:

  • Tuse, uneori chiar tuse cu spumă
  • Dificultăți de respirație
  • Creșterea ritmului respirator, chiar și în repaus
  • Incapacitatea de a face exerciții fizice
  • Oboseală, letargie și slăbiciune
  • Gingii cianotice (albastre)
  • Abdomen distensat
  • Colaps sau moarte subită

Căutați imediat un medic veterinar de urgență dacă câinele dumneavoastră manifestă oricare dintre semnele de dificultate respiratorie sau probleme de respirație. Câinele dumneavoastră ar putea avea nevoie de spitalizare și îngrijiri imediate dacă prezintă semne moderate până la severe de insuficiență cardiacă congestivă.

Cauzele insuficienței cardiace congestive la câini

Există multe cauze posibile ale insuficienței cardiace congestive la câini, dar cea mai comună este boala mixomatoasă a valvei mitrale (MMVD), cunoscută și sub denumirea de boală cronică a valvei mitrale, boală degenerativă a valvei mitrale, insuficiență mitrală sau endocardioză.

Valva mitrală, cunoscută și sub numele de valvă bicupidă sau valvă atrioventriculară stângă, este situată pe partea stângă a inimii și funcționează ca o poartă între atriumul stâng și ventriculul stâng. MMVD apare când această poartă nu se închide corect, ceea ce rezultă în scurgerea sângelui prin această valvă. În timp, acest lucru duce la insuficiența cardiacă congestivă pe partea stângă datorită scăderii capacității părții stângi a inimii de a pompa sângele bogat în oxigen către corp. Cauza bolii valvei mitrale este necunoscută, dar pare să existe o componentă genetică puternică. Multe rase de câini de talie mică au o predispoziție genetică pentru boala valvei mitrale ca o cauză a insuficienței cardiace congestive.

La câinii de rasă mare, forma cea mai comună de boală cardiacă moștenită este cardiomiopatia dilatativă (DCM), caracterizată prin slăbirea mușchiului cardiac și incapacitatea acestuia de a se contracta corespunzător. Acest lucru face ca inima să se dilate. Unele exemple de câini predispuși la DCM includ Doberman Pinschers, Boxeri și Dogi Germani.

Alte cauze ale insuficienței cardiace congestive la câini includ:

  • Boala valvelor inimii
  • Defecte sau găuri în pereții inimii (defect septal ventricular)
  • Defecte cardiace congenitale (ductus arteriosus patent, stenoză pulmonară și stenoză aortică)
  • Acumularea de lichid în sacul din jurul inimii (efuziune pericardică)
  • Boala cardiacă provocată de viermi (dirofilarioză)
  • Aritmii (bătăi neregulate ale inimii)
  • Creșterea presiunii sanguine
  • Infecție (endocardită)
  • Tumori (chemodectom, limfom și hemangiosarcom)

Cum diagnostichează veterinarul insuficiența cardiacă congestivă la câini

Diagnosticarea insuficienței cardiace congestive începe prin ascultarea inimii și plămânilor cu ajutorul unui stetoscop. Majoritatea câinilor vor avea un suflu cardiac, care va fi clasificat ca severitate de la 1 la 6.

  • Gradul 1: Suflu foarte slab, adesea greu de auzit
  • Gradul 2: Suflu slab, dar ușor de auzit
  • Gradul 3: Suflu moderat de zgomotos
  • Gradul 4: Suflu zgomotos
  • Gradul 5: Suflu foarte zgomotos care poate fi auzit cu stetoscopul, aproape fără a atinge pieptul. Veterinarul poate simți o vibrație prin peretele toracic deasupra inimii (tulburare palpabilă)
  • Gradul 6: Suflu foarte zgomotos care poate fi auzit cu stetoscopul pe piept (fără a atinge pielea). Veterinarul poate simți o vibrație prin peretele toracic deasupra inimii (tulburare palpabilă)

Dacă medicul veterinar suspectează IHC, este probabil să dorească să efectueze o radiografie toracică pentru a verifica mărirea inimii sau prezența lichidului în plămâni (edem pulmonar). Electrocardiograma (ECG sau EKG) poate fi, de asemenea, utilizată pentru a evalua ritmul și rata bătăilor inimii.

La acest punct, medicul veterinar te poate trimite la un cardiolog veterinar pentru teste mai specializate, cum ar fi ecocardiografia sau ultrasunetele inimii. Ecocardiografia este cel mai util instrument pentru a identifica sursa unui suflu cardiac, cauza probabilă a IHC și pentru a măsura capacitatea inimii de a pompa sânge.

Tratamentul insuficienței cardiace congestive la câini

Veterinarul dumneavoastră va recomanda probabil tratamentul atât pentru boala cardiacă de bază (dacă este posibil), cât și pentru orice acumulare de lichid. O cauză subiacentă, cum ar fi boala provocată de dirofilarioză (infectia cu viermele inimii), poate fi tratată, dar în majoritatea cazurilor, cauza insuficienței cardiace congestive nu poate fi vindecată; aceasta poate fi doar gestionată.

Medicații pentru insuficiența cardiacă congestivă la câini

Medicamentul specific utilizat pentru tratarea insuficienței cardiace congestive (ICC) la câini va varia în funcție de cauza de bază și de gravitatea afecțiunii. Veterinarul sau cardiologul va determina medicamentele adecvate, dozele și frecvența acestora și ar trebui consultat înainte de orice modificare.

Pilula principală în tratamentul medical al insuficienței cardiace congestive este, de obicei, diureticul (pastilele care elimină apa). Diureticele scad acumularea de fluide în plămâni, abdomen sau picioare, în funcție de cauza inițială a insuficienței cardiace.

Pimobendanul este un alt medicament frecvent utilizat în tratamentul ICC. Acest medicament îmbunătățește capacitatea inimii de a se contracta, crește acțiunea de pompare, deschide vasele de sânge și reduce cantitatea de muncă pe care inima trebuie să o facă pentru a funcționa.

În tratamentul bolii valvulare mitrale mixomatoase și al cardiomiopatiei dilatative, Pimobendanul a demonstrat că întârzie apariția insuficienței cardiace și crește timpul general de supraviețuire, atunci când este început înainte de apariția simptomelor (etapele A și B ale ICC).

Alte medicamente care pot fi utile în ICC pot include Digoxina, Diltiazemul, inhibitorii Enzimei de Conversie a Angiotensinei (ECA), beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu. Câinele dvs. va fi probabil plasat pe o combinație de medicamente — personalizate de veterinarul dvs. — pentru a aborda specificul ICC și boala cardiacă de bază.

Terapia cu oxigen pentru insuficiența cardiacă la câini

Câinii cu insuficiență cardiacă pe partea stângă sau cei cu lichid semnificativ în plămâni s-ar putea să nu fie capabili să obțină suficient oxigen din plămâni pentru a-l transporta în sânge. În astfel de cazuri, câinele poate beneficia de suplimentare cu oxigen.

Câinele tău poate fi plasat într-o cușcă de oxigen sau i se poate administra oxigen printr-un tub introdus prin nas. Alternativ, se poate direcționa un flux de aer către față (această metodă se numește oxigen „flow by”).

În cazuri severe, un câine ar putea avea nevoie de intubare (introducerea unui tub prin trahee) pentru a i se administra oxigen sau chiar de ventilație mecanică (când un aparat respiră în locul lor), dar aceste măsuri sunt asociate cu un prognostic nefavorabil.

Nutriția pentru insuficiența cardiacă congestivă la câini

Managementul nutrițional și dieta pot fi utilizate în completarea terapiilor medicale. O nutriție adaptată afecțiunii cardiace subiacente a câinelui dumneavoastră poate ajuta la încetinirea progresiei bolii de inimă și la îmbunătățirea calității vieții. Obiectivele nutriționale, recomandările privind dieta și suplimentele ar trebui întotdeauna discutate cu medicul veterinar primar, cardiologul veterinar sau, eventual, un nutriționist veterinar.

Anumite suplimente alimentare, cum ar fi uleiul de pește/acizii grași omega, taurina și L-carnitina, pot fi considerate pentru a diminua inflamația, a gestiona aritmiile și a îmbunătăți funcția cardiacă.

Alte recomandări pot include gestionarea greutății, menținerea masei musculare și consumul unei diete echilibrate. Din nou, este recomandat să consultați medicul veterinar, cardiologul sau nutriționistul veterinar înainte de orice schimbare a dietei sau adăugare de suplimente.

Recuperarea și gestionarea insuficienței cardiace congestive la câini

Recuperarea și gestionarea vor varia în funcție de cauza insuficienței cardiace congestive (ICC) și ar trebui să fie personalizate pentru câinele dumneavoastră de către medicul veterinar sau de către un cardiolog veterinar. Cu toate acestea, majoritatea câinilor vor putea să se bucure de un nivel moderat de exerciții și activitate fără restricții stricte.

Un aspect important al îngrijirii la domiciliu în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă pe partea stângă este monitorizarea ratei respiratorii, care este numărul de respirații pe minut. Rata respiratorie poate indica nivelul de acumulare a lichidelor în plămâni și poate ajuta să determinați dacă este necesar să consultați medicul veterinar.

Ca regulă generală, un câine în repaus ar trebui să aibă o rată respiratorie de mai puțin de 30 de respirații pe minut. Asigurați-vă că numărați inspirația și expirația ca o singură respirație și că câinele este în repaus sau doarme când numărați. Nu încercați să-i numărați rata respiratorie imediat după activitate fizică.

Medicul veterinar va monitoriza, de asemenea, periodic radiografii toracice pentru a evalua dimensiunea inimii, precum și orice semn de lichid în plămâni. Se va recomanda probabil efectuarea unor analize de sânge, inclusiv valori ale rinichilor și electroliți, la fiecare 3-6 luni pentru a asigura că animalul dumneavoastră tolerează medicația pentru inimă. Cardiologul veterinar va dori probabil să reevalueze ecocardiograma la fiecare 6-12 luni pentru a assessa schimbările din inimă și pentru a face ajustările necesare în medicație.

Nu există un tratament curativ pentru insuficiența cardiacă congestivă la câini, dar cu o gestionare atentă și medicație zilnică, câinele dumneavoastră poate avea o calitate bună a vieții și probabil că îi va prelungi durata de supraviețuire. Totuși, odată ce se dezvoltă insuficiența cardiacă congestivă de stadiul D, durata medie de viață este de nouă luni.

Întrebări frecvente despre insuficiența cardiacă congestivă la câini

Cât timp pot trăi câinii cu insuficiență cardiacă congestivă?

Odată ce se dezvoltă insuficiența cardiacă congestivă, durata de supraviețuire la câini este estimată între 6 și 14 luni la stadiul C. Detectarea timpurie și îngrijirea medicală adecvată sunt esențiale pentru îmbunătățirea prognosticului unui câine.

Care sunt simptomele stadiilor finale ale insuficienței cardiace congestive la câini?

Stadiul D este referit ca boală „în stadiu terminal”. În acest ultim stadiu, un animal de companie va avea de obicei simptome severe ale bolii care, din păcate, nu mai răspund la medicamente sau alte tratamente. Aceste simptome includ tuse și expectorație spumoasă, dificultăți de respirație, creșterea ritmului respirator/efort chiar și în repaus, incapacitatea de a face exerciții fizice, oboseală/letargie/slabiciune, gingii cianotice (albastre), abdomen distensat și colaps/moarte subită.

Cum îi pot ajuta pe câinii cu insuficiență cardiacă congestivă?

Părintele animalului de companie ar trebui să ducă câinele imediat la veterinarul de urgență local dacă se suspectează insuficiență cardiacă congestivă sau dificultăți respiratorii.

Insuficiența cardiacă congestivă la câini este dureroasă?

Câinii cu insuficiență cardiacă congestivă, în general, nu arată semne evidente de durere. Totuși, oamenii cu insuficiență cardiacă congestivă au descris durerea în piept ca un factor, deci este posibil ca și câinii să experimenteze un anumit disconfort. Solicitați îngrijire veterinară dacă credeți că animalul dumneavoastră suferă.

Sursa: https://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/c_multi_congestive_heart_failure_rt

S-ar putea să vă placă și