Ce este o luxație de patelă la câini?
Luxația de patelă la câini este o afecțiune frecventă în care rotula (patela) se deplasează lateral, sau luxează, departe de poziția normală din partea frontală a genunchiului. O puteți numi și dislocație de rotulă.
Aproximativ 75% din cazuri, luxația de patelă la câini tinde să apară spre interior, sau către celălalt membru posterior. Această formă de luxație de patelă se numește luxație patelară medială (LPM) și este mai frecventă la câinii de talie mică.
Uneori, deplasarea are loc spre exterior, sau departe de celălalt picior. Această afecțiune este cunoscută sub numele de luxație patelară laterală (LPL) și este întâlnită mai frecvent la câinii de talie mare, deși LPM rămâne mai frecventă în ansamblu.
Simptomele luxației patelare la câini
Principalul simptom al luxației patelare la câini, care nu se observă în mod obișnuit la alte afecțiuni, este ridicarea bruscă a unui membru posterior. Unii câini vor scheuna când se întâmplă acest lucru, însă alții nu vor prezenta niciun semn de disconfort.
În acest schiopătat scurt și brusc, câinele își va ține membrul posterior ridicat de la sol pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a merge din nou normal. Piciorul afectat poate fi ținut aproape de corp sau extins spre spate. Acest lucru este adesea denumit „săritură” atât de proprietari, cât și de medici veterinari.
Cu toate acestea, următoarele simptome ale luxației patelare pot fi observate și la alte afecțiuni ortopedice:
- Schiopătat care apare și dispare
- Poziție în genunchi la membrele posterioare
- Spate aplecat în jos
- Zgomote de trosnituri sau pocnete atunci când genunchiul este îndoit
Medicul veterinar va combina aceste simptome cu constatările examenului fizic pentru a pune un diagnostic definitiv.
Cauzele luxației patelare la câini
Luxația patelară la câini este, în general, ereditară și are legătură cu anatomia neobișnuită a genunchiului la câinii afectați.
În unele cazuri, luxația este cauzată de traumatisme. Deși greutatea corporală nu provoacă direct o luxație patelară la câini, aceasta poate contribui la severitatea bolii și poate crește ratele complicațiilor dacă se apelează la intervenție chirurgicală.
Rasa câinilor care sunt predispuși la luxație de patelă
Atât câinii de talie mică, cât și cei de talie mare pot avea o predispoziție pentru luxația de patelă. Iată câteva exemple:
Câini de talie mică
- Affenpinscher
- Cocker Spaniel American
- Boston Terrier
- Griffon de Bruxelles
- Chihuahua
- Toy Spaniel Englez
- Eurasier
- Chin Japonez
- Lancashire Heeler
- Löwchen
- Bichon Maltez
- Manchester Terrier
- Mi-Ki
- Pinscher Miniatural
- Dachshund Miniatural cu Păr Sârmos
- Papillon
- Pekingese
- Pug
- Shih Tzu
- Fox Terrier cu Păr Neted
- Spaniel Tibetan
- Pudel Toy
- Xoloitzcuintli
- Yorkshire Terrier
Câini de talie mare
- Akita
- Shar Pei Chinezesc
- Retriever Flat-Coated
- Dog German
- Marele Pirineo
- Wolfhound Irlandez
- Newfoundland
- Saint Bernard
Cum diagnostichează veterinarii luxația patellei la câini
În mod normal, un examen fizic este singurul lucru necesar pentru a diagnostica o luxație de patelă la câini. De fapt, luxația de patelă este adesea diagnosticată accidental în timpul unui control de rutină de wellness sau în timpul unui examen pentru o problemă diferită.
Luxația de patelă la câini poate apărea și la imagistică precum raze X, tomografii computerizate sau RMN-uri, dar aceste metode de diagnostic nu sunt folosite în mod obișnuit pentru a pune diagnosticul.
Tratamentul pentru luxația patellei la câini
Similar multor afecțiuni ortopedice la câini, opțiunile de tratament pentru luxația patellei pot fi împărțite în tratament medicamentos și tratament chirurgical.
Tratamentul medical
Tratamentul medical al luxației patelare la câini implică adesea medicamente antiinflamatoare, scăderea în greutate și restricționarea temporară a exercițiilor fizice.
Restricționarea exercițiilor fizice variază în funcție de gravitatea afecțiunii câinelui dumneavoastră. Pentru luxația patelară, poate fi vorba doar de a nu-i permite câinelui să alerge pe scări sau să sară pe mobilă și de a ieși la plimbări cu lesa doar cât este necesar pentru a-și face nevoile.
Dacă este necesar ca animalul dvs. să fie ținut în cușcă, durata poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii. Repausul la cușcă durează de obicei cel puțin 6 săptămâni, iar uneori chiar mai mult de 12 săptămâni.
Tratamentul chirurgical
Operația pentru luxația patellei la câini este o procedură mult mai complexă. Tutorii animalelor de companie pot apela la operație în cazurile severe sau atunci când tratamentul medicamentos nu a dat rezultate. Ca orice intervenție chirurgicală, aceasta prezintă riscuri și posibile complicații.
Cea mai frecventă problemă postoperatorie în cazul intervenției chirurgicale pentru luxația patellei mediale este reapariția acesteia. Rata de recidivă poate ajunge până la 36% pentru cazurile cele mai severe, dar de obicei este sub 10% pentru formele mai ușoare.
Alte complicații potențiale includ defecțiunea implantului, subcorecția/supracorecția, avulziile (separări sau detașări), fracturile, infecțiile, seroamele (acumulări de lichide) și artrita progresivă. Câinii de talie mare și câinii obezi prezintă un risc mai mare pentru aceste probleme. Interesant este că la câinii mai în vârstă apar mai puține complicații.
Refacerea și gestionarea luxației rotulei la câini
Tratamentul medicamentos al luxației patelare la câini poate dura câteva săptămâni pentru a prezenta îmbunătățiri. Această opțiune poate fi necesar să fie repetată periodic pe parcursul vieții câinelui dvs., în funcție de frecvența apariției puseurilor. Exercițiul fizic este un motiv frecvent pentru puseuri, dar uneori puseurile apar fără niciun motiv aparent.
Corecția chirurgicală are o perioadă de recuperare mult mai lungă – cel puțin 8 săptămâni, adesea mai mult. Reevaluările periodice la chirurgul veterinar sunt o parte crucială a recuperării câinelui dvs. după operație.
Întrebări frecvente despre luxația rotulei la câini
Este luxația rotulei dureroasă pentru câini?
Cazurile ușoare sau detectate întâmplător de luxație patelară la câini nu sunt probabil dureroase și, prin urmare, nu necesită corecție chirurgicală.
Cu toate acestea, cazurile moderate până la severe, precum și cele cronice, pot fi dureroase. Evaluarea gradului de luxație de către medicul veterinar este primul pas în a determina dacă luxația rotulei câinelui dvs. este inconfortabilă și dacă este necesar tratamentul.
Poate un câine să trăiască cu luxație de patelă?
Cu siguranță. Luxația patelară la câini nu afectează speranța de viață, iar cazurile ușoare nu afectează deloc calitatea vieții câinelui dvs.
În cazurile moderate până la severe, câinii pot schiopăta cronic din cauza durerii și disconfortului. Dacă nu este tratată, se pot dezvolta artrita și alte anomalii ortopedice care vor afecta semnificativ calitatea vieții, chiar dacă speranța de viață nu este afectată.
Avantaje și dezavantaje ale tratamentului medicamentos versus intervenția chirurgicală trebuie discutate cu medicul veterinar pentru a elabora un plan care să maximizeze confortul și sănătatea generală a câinelui dumneavoastră.
Cât costă să repari o luxație de patelă la câini?
Ca și în majoritatea aspectelor medicinei veterinare, costurile pot varia dramatic în funcție de locația dumneavoastră; zonele rurale tind să fie mai ieftine, în timp ce zonele urbane sunt de obicei mai scumpe.
Dacă starea necesită tratament medicamentos, în care sunt recomandate antiinflamatoarele și repausul la ladă, costul este în general rezonabil și accesibil.
Corectarea chirurgicală este mai complexă și, desigur, mai scumpă. Medicul veterinar vă va putea oferi o estimare pe baza stării câinelui dumneavoastră.
Cum îți dai seama dacă al tău câine are luxație de patelă?
Imaginea clasică a luxației de patelă la câini este a unui câine de talie mică ce își ridică brusc un membru posterior de la sol în timp ce merge sau aleargă.
Câinele tău se poate deplasa o distanță scurtă pe trei picioare înainte să își reașeze laba pe pământ, aparent fără să fie conștient sau deranjat de problemă.
În cazuri mai grave sau mai cronice de luxație de patelă, câinele tău poate prezenta o șchiopătare cronică sau o spate aplecată. Genunchiul său poate trosni sau pocni atunci când este flexat.
Cu toate acestea, aceste semne nu sunt în întregime specifice luxației de patelă și pot fi observate și în alte afecțiuni ortopedice. Medicul veterinar îți va putea confirma diagnosticul.
Pe scurt, o orteză va ajuta un câine cu luxație de patelă?
Nu, ortezele, în general, nu sunt foloase pentru câinii cu luxație de patelă.
Deși multe orteze sunt promovate ca soluții fără operație pentru luxația de patelă, medicii veterinari nu recomandă frecvent utilizarea lor din mai multe motive.
În primul rând, ortezele ortopedice pentru câini sunt scumpe, costând adesea câteva sute de dolari. Unii veterinari ar spune că banii ar fi folosiți mai bine pentru corecția chirurgicală.
În al doilea rând, acele produse recomandă, de obicei, ca orteza să fie “adaptată” de către medicul veterinar. Totuși, majoritatea medicilor veterinari generaliști nu sunt instruiți pentru a face acest lucru.
În al treilea rând, câinele dvs. ar putea fi atât de deranjat de orteză încât să o roadă sau să o distrugă în alt mod, provocându-i o obstrucție cu corp străin, o afecțiune mult mai gravă decât luxația de patelă.
Cât costă operația pentru luxație de patelă la câini?
Deși unii medici veterinari generaliști vor efectua corecții chirurgicale pentru afecțiuni ortopedice precum luxația de patelă la câini, aceste afecțiuni sunt tratate mai frecvent de chirurgi ortopedici veterinari.
Costurile pentru acești specialiști pot fi semnificativ mai mari decât costurile la medicul veterinar obișnuit, din cauza echipamentelor de tratament și diagnosticare de ultimă generație pe care le folosesc.
Discutați cu medicul veterinar local pentru informații mai specifice despre costurile tratamentului și opțiunile din zona dumneavoastră.
Sursa: https://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_multi_patellar_luxation