Griffon de Bruxelles

Estimated read time 12 min read

Cu o expresie aproape umana, Griffonii de Bruxelles sunt caini adorabili, inteligenti si sociabili care ii cuceresc rapid pe fani cu personalitatile lor mai mari decat viata. Sunt caini mici, cu o greutate de 6-14 lire si o inaltime de 7-10 inci. Sunt cunoscuti pentru fetele lor expresive, aproape copilaresti, si ochii mari, larg asezati si proeminenti.

Corpul lor robust si trotul caracteristic, hotarat, sunt reflexii ale mostenirii lor ca vanatori de rozatoare in Belgia.

Ingrijirea unui Griffon de Bruxelles

Griffonii de Bruxelles aparțin unei categorii de câini numiți brahicefalici, caracterizați printr-un bot scurt și o față aplatizată. Acest lucru îi face să sforăie mai mult și să fie mai sensibili la vremea caldă și umedă. Nu trebuie lăsați afară pentru perioade lungi de timp. Dimpotrivă, dată fiind talia lor mică, nu tolerează nici frigul extrem.

De asemenea, adoră compania și sunt cunoscuți drept câini „Velcro” pentru oamenii lor dragi. Deci, dacă intenționați să adăugați un Griffon de Bruxelles familiei dumneavoastră, fiți pregătiți pentru un câine care dorește să petreacă tot timpul cu dumneavoastră.

Probleme de sănătate la Griffonul de Bruxelles

Din fericire, Griffonii de Bruxelles sunt o rasă canină în general sănătoasă, cu puține probleme de sănătate. Printre aspectele pe care trebuie să le discutați cu crescătorul sau medicul veterinar se numără screeningul pentru afecțiuni cardiace, defecte ale ochilor, cum ar fi cataracta, sau probleme ortopedice, inclusiv luxația patellei și displazia șoldului.

Displazia de sold

Displazia de sold este o afecțiune care apare la câinii în crestere și reprezintă o instabilitate sau o laxitate a articulației șoldului. Acest lucru se întâmplă deoarece cavitatea articulară nu acoperă complet capul femurului (osul coapsei). Această afecțiune poate duce la artrită și durere la nivelul șoldului.

Semnele clinice ale displaziei de sold sunt mai evidente la câinii de talie mare. Din fericire, datorită staturii lor mici, Griffonii de Bruxelles prezintă de obicei semne minime de durere sau disconfort, care pot fi gestionate, în general, cu suplimente pentru articulații sau medicamente.

Doar în cazuri rare este necesară intervenția chirurgicală.

Dacă vă îngrijorează faptul că Griffonul dumneavoastră de Bruxelles ar putea suferi de displazie de sold, discutați cu medicul veterinar despre screeningul PennHIP. Aceste radiografii specializate ale pelvisului câinelui pot depista dacă animalul va dezvolta displazie de sold pe parcursul vieții.

Luxație medială a rotulei

Luxația medială a rotulei este o afecțiune în care rotula (patela) își schimbă poziția și iese din locaș. Acest lucru poate duce la artrită la nivelul genunchiului și durere. Simptomele clinice sunt mai evidente la câinii de talie mare, astfel încât poate fi dificil de observat semnele la un Griffon Bruxelles.

De obicei, un supliment pentru articulații sau un antiinflamator sunt suficiente pentru câinii de talie mică. Cu toate acestea, dacă luxația este severă, poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru a corecta problema și a menține rotula pe loc.

Probleme cu ochii

Câinii din rasa Griffon de Bruxelles pot fi predispuși la cataractă, atrofie retiniană progresivă (ARP) și leziuni oculare.

Cataracta, sau opacifierea lentilei ochiului, poate fi corectată chirurgical de către un medic veterinar oftalmolog, dacă este necesar.

ARP este o formă ereditară de boală oculară degenerativă, fără tratament sau vindecare. Aceasta progresează către orbire, dar nu este dureroasă pentru animalul de companie.

În cele din urmă, datorită ochilor proeminenți, Griffonii de Bruxelles sunt predispuși la leziuni oculare, cum ar fi zgârieturile sau iritația. Dacă ochii câinelui dvs. sunt roșii sau se freacă la ei, este recomandat să consultați medicul veterinar.

Cu ce să hrănești un Griffon de Bruxelles

Există o mulțime de diete pe piață, iar găsirea hranei potrivite pentru Griffonul dvs. de Bruxelles poate fi copleșitoare. Hrana aprobată de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) este un punct bun de plecare pentru a vă asigura că mâncarea pe care o selectați respectă cerințele nutriționale standard și reglementările pentru hrana pentru animale de companie.

Alte aspecte de luat în considerare pentru Griffonul Bruxelles includ dietele cu bucăți mici sau pentru rase mici, datorită dimensiunii lor, și, eventual, o dietă dentară aprobată de medicul veterinar, având în vedere tendința lor spre probleme dentare.

Cu toate acestea, asigurați-vă că vă consultați cu medicul veterinar cu privire la nevoile specifice ale animalului dvs. de companie atunci când selectați o dietă.

Cum să hrănești un Griffon de Bruxelles

Caberianele cu păr aspru de Bruxelles, fiind câini de talie mică, vor aprecia să fie hrăniți de mai multe ori pe parcursul zilei – de obicei de două sau trei ori. Pot fi mâncăcioși selectivi sau mofturoși, așa că alegerea unei diete foarte gustoase sau chiar folosirea unor toppinguri pentru mâncare poate fi utilă.

Asigurați-vă că selectați o dietă adecvată etapei de viață a animalului dvs. de companie (pui, adult sau senior).

Cât de mult ar trebui să hrănești un Griffon de Bruxelles

Când stabiliți cât de mult să vă hrăniți câinele, este important să citiți instrucțiunile de pe sac sau conservă. Conținutul caloric al fiecărui aliment poate varia semnificativ și, prin urmare, sacul sau conserva de hrană este cel mai bun loc pentru a lua această decizie.

De obicei, va trebui să știți vârsta și greutatea animalului dvs. de companie pentru a le compara cu tabelul de pe ambalaj.

Menținerea unei greutăți sănătoase și monitorizarea aportului caloric al animalului dvs. de companie sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos. Așadar, discutați neapărat cu medicul veterinar greutatea ideală a Griffonului dvs. Bruxelless și ajustați cantitatea pe care o hrăniți în funcție de greutatea ideală, nu de greutatea actuală.

De asemenea, nu uitați că și recompensele contează ca calorii. Deși sunt excelente pentru dresaj, oferirea prea multor recompense poate duce la câini supraponderali.

Sfaturi nutritionale pentru Griffonul de Bruxelles

Discutați întotdeauna cu medicul veterinar despre orice suplimente sau produse alimentare înainte de a le administra câinelui dvs., pentru a vă asigura că sunt potrivite pentru animalul dvs. de companie.

Griffonii de Bruxelles pot beneficia de suplimente cu acizi grași omega-3 pentru a-și menține blana superbă, sănătoasă și strălucitoare. De asemenea, pot beneficia de suplimente pentru articulații cu glucosamină și condroitină pentru a menține cartilajele sănătoase.

Sfaturi privind comportamentul și dresajul pentru Griffonul de Bruxelles

Personalitatea și temperamentul Griffonului de Bruxelles

Griffonii de Bruxelles sunt personalități mari în corpuri mici. Recunoscuți pentru expresiile lor copilărești și inteligența lor, acești câini vă vor ține pe jar. Acești câini se potrivesc cel mai bine proprietarilor care își doresc companie și sunt pregătiți să petreacă mult timp cu ei. Sunt considerați „câini Velcro” și nu le place să fie lăsați singuri perioade lungi de timp. Ei vor prospera în medii în care pot fi o parte centrală a familiei.

Griffonii de Bruxelles au un nivel mediu de energie și se vor descurca bine cu până la 30 de minute de activitate moderată sau plimbări pe zi. Sunt fericiți să se ridice și să meargă sau să stea mai mult la lenevit atâta timp cât sunt cu proprietarul lor iubitor.

Comportamentul Griffonului de Bruxelles

Griffonii de Bruxelles se inteleg, in general, bine cu familiile cu copii, alti caini sau pisici, insa pot fi sensibili, asa ca se recomanda supravegherea.

In mod similar, pot fi nervosi in preajma strainilor sau in situatii noi. Totusi, Griffonii de Bruxelles nu sunt de obicei agresivi sau excesiv de vocali. In general, sunt caini veseli, iubitori de distractie, insa asteaptati-va sa latre cand cineva bate la usa.

Dresajul câinilor din rasa Griffon de Bruxelles

Câinii Griffon Bruxelless sunt inteligenți și au o legătură puternică cu stăpânii lor, ceea ce îi face ușor de dresat. Ei vor beneficia de socializare și de cursuri de dresaj pentru pui pentru a deveni câini bine crescuți, încrezători și cu maniere frumoase.

Majorității câinilor Griffon Bruxelless le place, de asemenea, să învețe trucuri, iar unii se vor descurca foarte bine la cursurile de agilitate.

Ca și în cazul multor rase de câini de talie mică, dresajul la toaletă al câinilor Griffon Bruxelless poate necesita puțin mai mult timp, iar răbdarea este cheia. Datorită naturii lor sensibile, câinii Griffon Bruxelless nu răspund bine la corecțiile dure și necesită o abordare mai blândă. De asemenea, ei vor dezvolta adesea comportamente nedorite dacă sunt lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, deoarece preferă cu tărie să fie cu stăpânii lor.

Activități distractive pentru Griffonul de Bruxelles

  • Dreptate
  • Agilitate
  • Plimbări zilnice de până la 30 de minute
  • Alinturi

Ghid pentru ingrijirea blanii câinilor din rasa Griffon de Bruxelles

Câinii Griffon Bruxelless pot avea patru culori: roșu, bej (maro închis cu negru și față neagră), negru și cafeniu și negru.

Există, de asemenea, două tipuri de blană pentru Griffonul Bruxelless – netedă și aspră. Lungimea blănii lor va afecta nivelul de îngrijire de care aveți nevoie.

Îngrijirea pielii

Ca și câinii brahicefalici, Griffonul Bruxelless are o cută nazală care trebuie menținută curată și uscată. Cutele de pe față trebuie curățate o dată pe săptămână. Puteți folosi o lavetă caldă și umedă pentru a șterge zona, dar asigurați-vă că o uscați ulterior pentru a preveni acumularea bacteriilor sau ciupercilor.

Ingrijirea blanei

Brussels Griffonul cu par neted are o blana dreapta, scurta si lucioasa care necesita bai ocazionale si periaj zilnic pana la saptamanal. Va puteti astepta ca acest tip de blana sa naparneasca moderat.

griffon de bruxelles cu par scurt

Brussels Griffonul cu par aspru are o blana sarma, densa si o barba caracteristica. Brussels Griffonul cu par aspru va avea cerinte moderate de ingrijire, necesitand ingrijire profesionala la fiecare 4-8 saptamani, pe langa baile ocazionale si periajul saptamanal. Spre deosebire de omologii lor cu par neted, Brussels Griffonul cu par aspru nu lasa par.

griffon de bruxelles cu blana aspra

Ca si in cazul tuturor raselor, este necesara toaletarea unghiilor pentru a le mentine curate si scurte.

Ingrijirea ochilor

Câinii din rasa Griffon Bruxellois au ochi mari și proeminanți, predispuși la răni. Dacă ochii câinelui dvs. sunt roșii sau dacă își freacă ochii, este recomandat să consultați medicul veterinar.

Ingrijirea urechilor

Este necesară curățarea regulată a urechilor, mai ales în timpul băii. Dacă observați resturi în ureche sau un miros neplăcut, vă rugăm să contactați medicul veterinar.

Inainte de a adopta un Griffon de Bruxelles in viata ta

Griffonul de Bruxelles poate fi clasificat drept un câine dependent, deci este ideal pentru un proprietar care dorește să petreacă mult timp cu el. De asemenea, dresajul la toaletă este puțin dificil, așa că se recomandă experiență și multă răbdare.

Cea mai importantă problemă de sănătate pe care părinții de animale de companie trebuie să o cunoască atunci când iau în considerare un Griffon de Bruxelles este clasificarea lor brahicefalică. Câinii brahicefali au boturi scurte și un aspect „cu față plată”, ceea ce le împiedică capacitatea de a gâfâi eficient, predispunându-i la supraîncălzire.

Trebuie acordată atenție pentru a limita exercițiile fizice și perioadele lungi de timp petrecute afară în lunile de vară și în zilele cu calitatea aerului proastă.

Intrebări frecvente despre Griffonul de Bruxelles

Sunt câinii Griffon de Bruxelles buni pentru familii?

Da. De obicei, câinii Griffon de Bruxelles se descurcă bine în familiile cu copii, alti câini sau pisici. Totuși, reprezintă o rasă sensibilă, așa că se recomandă supravegherea în preajma copiilor foarte mici.

Sunt câinii Griffon de Bruxelles inteligenți?

Da. Câinii Griffon de Bruxelles sunt cunoscuți pentru gradul lor ridicat de inteligență și legătura puternică pe care o formează cu proprietarii lor.

Care sunt dezavantajele câinilor Griffon de Bruxelles?

Griffonul de Bruxelles cu părul aspru are cerințe moderate de îngrijire, care necesită, de obicei, serviciile unui frizer profesionist. De asemenea, ca și majoritatea celorlalte rase de talie mică, câinii Griffon de Bruxelles pot necesita puțin mai mult timp pentru dresajul la toaletă și necesită o răbdare suplimentară.

Cât costă un câine Griffon de Bruxelles?

În timp ce prețurile pot varia în funcție de crescători specifici și de locație geografică, vă puteți aștepta să plătiți între 1.500 și 2.000 de dolari pentru un pui de Griffonde Bruxelles.

Sunt rari câinii Griffon de Bruxelles?

Da. Deși sunt puțin mai comuni în Europa, deoarece își au originea în Belgia, sunt considerați o rasă neobișnuită în Statele Unite. Totuși, câinii Griffon de Bruxelles au cunoscut o creștere a popularității după ce unul dintre acești cățeluși jucăuși a jucat alături de Jack Nicholson în filmul „Toți oamenii buni”.

Sunt câinii Griffon de Bruxelles afectuoși?

Da. Sunt porecliți „câini Velcro” datorită dorinței lor puternice de a fi cu proprietarii lor. Câinii Griffon de Bruxelles prosperă pe baza companiei și nu se descurcă bine atunci când sunt lăsați singuri pentru perioade lungi de timp.

Le place câinilor Griffon de Bruxelles să fie alintați?

Da. De obicei, câinii Griffon de Bruxelles își vor alege chiar și o persoană preferată cu care să se cuibărească.

Sursa: https://www.petmd.com/dog/breeds/c_dg_brussels_griffon

S-ar putea să vă placă și